Porzeczkowiec piernikowy

Ciasto o wspaniałym korzennym aromacie. Dodatek przyprawy do piernika do biszkoptu to zdecydowanie dobry pomysł, zwłaszcza w okresie zimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieście są dziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia” czegoś w kuchni, po czym z pełną powagą oświadcza: „Jeszcze tylko zrobię zdjęcie”;)

porzeczkowiec5

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Krem serowy:

  • 150 g masła
  • 400 g serka śmietankowego np. Phildalphia lub Twój smak
  • 3 pełne łyżki cukru pudru

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Do gęstej i lśniącej piany dodajemy teraz po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i za pomocą szpatułki bądź drewnianej łyżki dodajemy w kilku partiach wodę oraz mąkę przesianą razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Przygotowaną masę wylewamy do foremki (21 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Upieczony biszkopt, celem pozbawienia pęcherzyków powietrza, rzucamy od razu po wyjęciu z piekarnika z wysokości około 40 cm na podłogę. Gdy wystygnie kroimy na 3 blaty.

Miękkie masło miksujemy chwilę. Dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek i miksujemy tylko do połączenia.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Żelatynę krótko podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej (tylko do rozpuszczenia). Dodajemy do niej 1-2 łyżki ubitej śmietany, energicznie mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę wlewamy do reszty śmietany, krótko miksujemy.

Śmietankę na polewę przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż masa całkowicie się połączy. Zostawiamy do lekkiego stężenia.

Jeden z blatów układamy ponownie w formie. Wykładamy połowę dżemu, równo rozprowadzamy. Wykładamy całą masę serową, wyrównyjemy. Przykrywamy drugim blatem. Dajemy resztę dżemu oraz krem śmietanowy. Przykrywamy ostatnim biszkoptowym blatem. Wylewamy polewę.

porzeczkowiec7

porzeczkowiec3

porzeczkowiec

Źródło


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim