Porzeczkowiec piernikowy

Ciasto o wspaniałym korzennym aromacie. Dodatek przyprawy do piernika do biszkoptu to zdecydowanie dobry pomysł, zwłaszcza w okresie zimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieście są dziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia” czegoś w kuchni, po czym z pełną powagą oświadcza: „Jeszcze tylko zrobię zdjęcie”;)

porzeczkowiec5

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Krem serowy:

  • 150 g masła
  • 400 g serka śmietankowego np. Phildalphia lub Twój smak
  • 3 pełne łyżki cukru pudru

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Do gęstej i lśniącej piany dodajemy teraz po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i za pomocą szpatułki bądź drewnianej łyżki dodajemy w kilku partiach wodę oraz mąkę przesianą razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Przygotowaną masę wylewamy do foremki (21 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Upieczony biszkopt, celem pozbawienia pęcherzyków powietrza, rzucamy od razu po wyjęciu z piekarnika z wysokości około 40 cm na podłogę. Gdy wystygnie kroimy na 3 blaty.

Miękkie masło miksujemy chwilę. Dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek i miksujemy tylko do połączenia.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Żelatynę krótko podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej (tylko do rozpuszczenia). Dodajemy do niej 1-2 łyżki ubitej śmietany, energicznie mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę wlewamy do reszty śmietany, krótko miksujemy.

Śmietankę na polewę przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż masa całkowicie się połączy. Zostawiamy do lekkiego stężenia.

Jeden z blatów układamy ponownie w formie. Wykładamy połowę dżemu, równo rozprowadzamy. Wykładamy całą masę serową, wyrównyjemy. Przykrywamy drugim blatem. Dajemy resztę dżemu oraz krem śmietanowy. Przykrywamy ostatnim biszkoptowym blatem. Wylewamy polewę.

porzeczkowiec7

porzeczkowiec3

porzeczkowiec

Źródło