Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą
Nie masz czasu na długie gotowanie, ale chcesz zjeść coś zdrowego, pożywnego i pełnego smaku? Makaron ze szpinakiem, wędzonym na gorąco łososiem i fetą to strzał w dziesiątkę. Wystarczy kilka składników i mniej niż pół godziny, by cieszyć się pysznym daniem, które sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Inspirację na to danie znalazłam w książce „Łatwe lunchboxy” , która pełna jest pomysłów na szybkie i dobrze zbilansowane posiłki do pracy czy szkoły.
Co wyróżnia ten przepis?
To połączenie składników, które balansują między delikatnością a wyrazistością:
- Szpinak nadaje lekkości i koloru,
- Wędzony łosoś wnosi głębię i aromat,
- Feta dodaje słonego akcentu.
Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą to świetny przykład na to, że szybki lunch może być zarówno smaczny jak i zdrowy. Danie możesz podać solo lub w towarzystwie prostej surówki z kiszonego ogórka, czerwonej cebuli i pomidorków, na którą przepis znajdziesz poniżej.
Inne przepisy na blogu na makaron ze szpinakiem:
makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem – prostsza wersja
makaron ze szpinakiem i chorizo
makaron ze szpinakiem i kurczakiem
makaron ze szpinakiem i twarogiem
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w serowo-śmietanowym sosie
makaron ze szpinakiem – wersja podstawowa, bez dodatków
Makaron z dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

- 150-200 g makaronu penne
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 100 g sera feta
- 1 op. wędzonego na gorąco łososia
- 2 solidne łyżki jogurtu greckiego
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą – wykonanie:
Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy szpinak i smażymy dalej. Gdy szpinak ładnie się rozmrozi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu (do smaku). Pod koniec dodajemy jogurt, mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Szpinak łączymy z ugotowanym makaronem oraz pokruszonym między palcami serem feta i kawałkami wędzonego łososia.
Podajemy solo lub z surówką z pomidora i kiszonego ogórka:
- 2-3 kiszone ogórki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz ziołowy
Pomidorki oraz ogórki kiszone kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.












Uwielbiam takie dania 😉
Milena, cieszę się, że przepis trafia w Twój gust 😉