Ciasto z wiśnią i oreo

Dziś zapraszam Cię na kakaowy biszkopt z frużeliną wiśniową oraz śmietanową masą z dodatkiem ciasteczek Oreo.

Ciasteczka oreo przyjemnie miękną w śmietanowej masie, a ich słodycz i słodycz samej masy idealnie równoważy dodatek nieco kwaśnej frużeliny z mrożonych wiśni.

Moi bliscy uznali, że to ciasto jest bardzo dobre. Ogólnie to ja również uważam, że ciasto jest bardzo smaczne, chociaż miałam jedno „ALE”. Jakie? Ciasto troszkę ciężko się kroi. W sensie kroi się łatwo, ale ciężko uzyskać ładne kawałki 😉 Być może przebiłam delikatnie śmietankę lub dałam za dużo żelatyny (dałam 2 łyżki, a wydaje mi się, że w zupełności wystarczyłyby 2 łyżeczki)? Sami oceńcie czy jest ok 🙂

Masy na taką blaszkę (18×28 cm) wychodzi całkiem sporo, jest to więc opcja idealna dla fanów ciast z masą śmietanową.

Przed krojeniem warto je porządnie schłodzić.

Inspiracja: www.kulinarnachwila.com/2021/09/ciasto-z-wisniami-i-oreo.html#more

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 niepełna szkl. cukru (u mnie drobny)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 niepełna szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 lekko kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 500 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo
  • cukier puder do smaku (u mnie 2 łyżki)

Składniki na polewę

  • 150 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1/2 szk. śmietanki 30%

Składniki dodatkowe:

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Biszkopt:

Białka ubijamy. Stopniowo dodajemy cukier (po łyżce). Do gęstej piany dodajemy po 1 żółtku, miksujemy za każdym razem przez chwilę. Wlewamy olej. Na koniec do masy dodajemy składniki suche: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie do połączenia. Wylewamy na blaszkę (28x18cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut.

Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.

Frużelina:

Wiśnie wraz z cukrem podgrzewamy. Gdy puszczą dużo soku i się zagotują dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 3-4 łyżeczki wody). Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.

Krem śmietanowy:

Żelatynę dajemy do garnuszka lub malutkiego rondelka, zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder do smaku oraz mascarpone. Chwilę miksujemy, po czym dodajemy rozpuszczoną na malutkim ogniu żelatynę (nie może być gorąca, po rozpuszczeniu warto dodać do niej łyżkę śmietanki i w ten sposób ją zahartować). Miksujemy do połączenia i uzyskania gęstego kremu.

Na koniec do kremy dodajemy połamane na kawałki ciastka oreo, mieszamy szpatułką.

Składanie ciasta:

Na jeden z biszkoptów wykładamy frużelinę wiśniową. Dajemy masę z ciasteczkami. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch dekorujemy polewą.

Polewa:

Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż do połączenia.

Polewę wylewamy na wierzch ciasta.