Kasza z kurczakiem i ciecierzycą
Lubicie kasze?? U mnie w domu, choć kasze są najzdrowszym dodatkiem do obiadu, jada się je zdecydowanie najrzadziej. Lubimy kaszę jaglaną i w związku z tym pojawia się ona u nas w różnych kombinacjach. Kasza jęczmienna natomiast kojarzy mi się tylko i wyłącznie jako dodatek do tradycyjnego gulaszu i ten stereotyp chciałam przełamać, przygotowując coś nowego.
Przepis znalazłam tutaj. Połączenie proste, kilkuskładnikowe, sycące:)
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 puszka lub słoik ciecierzycy z zalewy
- 400 ml passaty pomidorowej Jamar
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej
Dodatkowo:
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej
- 2 i 1/3 szkl. wody
- 1 łyżka oleju
- sól
Kaszę przesypujemy na sito. Przelewamy pod kranem dość długo zimną wodą. Następnie dodajemy do garnka z gorącą, lekko osoloną wodą. Dolewamy 1 łyżkę oleju. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, około 15-20 minut. Po tym czasie garnek z kaszą zdejmujemy z palnika i trzymamy pod przykryciem, by kasza wchłonęła resztę płynu.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, mieszamy.
Cebulę drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę.
Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, smażymy, aż straci różowy kolor. Gdy to nastąpi dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę oraz passatę pomidorową (ja dolałam jeszcze około 1/2 szklanki wody). Dusimy chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Natkę pietruszki drobno siekamy. Połowę dodajemy do sosu, mieszamy. Resztą pietruszki posypujemy już danie na talerzu.
Podajemy z kaszą.
Lubię ciecierzycę 😉
Bardzo ciekawa i na pewno super smaczna propozycja 🙂 Zjadłabym 🙂
Fajnie, że przepis Cię zaciekawił:)
ale bym zjadła taki obiadek dzisiaj! Smaka mi narobiłaś! 🙂
Bardzo mi miło:)
Pyszny obiadek 🙂
Czy kasza bulgur tu będzie pasować ?
Oczywiście, że tak:)