Kasza gryczana z brokułem i pieczarkami

Jeżeli szukasz prostego pomysłu na bezmięsny obiad, to dziś na blogu jest bardzo ciekawa propozycja. Kasza gryczana z brokułem i pieczarkami w „sosie” z serka kanapkowego. Coś pysznego. My z mężem uwielbiamy to danie.

Jest to świetny sposób, by takie osoby jak np ja, które za kaszą nie przepadają, włączyły ją do swojej diety i mogły szczerze cieszyć się jej smakiem.

  • 100 g kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona)
  • 200-250 g pieczarek (u mnie brązowe)
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 2-3 łyżki serka kanapkowego (u mnie Almette ziołowy lub śmietankowy)
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • mielona papryka
  • sól, pieprz, cukier

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko wg wskazówek na opakowaniu (ważne, by gotować na małym ogniu). Odcedzamy.

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie.

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, a po chwili dokładamy pieczarki. Smażymy, aż do odparowania wszelkich płynów. Pod koniec solimy do smaku oraz oprószamy szczyptą mielonej papryki.

Do pieczarek na patelni dodajemy serek kanapkowy, podgrzewamy na malutkim ogniu, aż serek się rozpuści. Dokładamy kaszę oraz pokrojonego na małe kawałki brokuła. Oprószamy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą pieprzu, do smaku. Jeśli masz wrażenie, że całość wyszła za gęsta, wlej na patelnię odrobinę wrzącej wody i zamieszaj.

http://choochla.blogspot.com/2013/11/kasza-gryczana-z-brokuem-i-pieczarkami.html