Sałatka makaronowa z gruszką i serem pleśniowym

Przed Wami bogatsza wersja sałatki z gruszką i serem pleśniowym, wzbogacona o dodatek kurczaka, suszonych pomidorów, makaronu oraz chrupiących orzechów. Prze-pysz-na!

Choć sałatka jest z dodatkiem makaronu, uważam, że pozostały dobór składników sprawia, że jest bardzo lekka.

Ja z całą pewnością do tego przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz, bo sałatka szalenie mi smakowała. Polecam i Wam spróbować 🙂

  • około 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 200 g drobnego makaronu (u mnie drobne muszelki)
  • 1 gruszka np konferencja
  • 1 op. sera Lazur błękitny
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść rukoli + garść świeżego szpinaku
  • garść orzechów (u mnie laskowe, pestki dyni i orzechy macadamia)
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, mielony imbir, mielona cebula, granulowany czosnek, sól, pieprz)

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina wrzącej wody
  • sól, pieprz

Polędwiczki z kurczaka oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy do zamarynowania. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia (nie mieszamy na początku smażenia).

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Gruszki kroimy na mniejsze kawałki.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Ser Lazur kroimy w kostkę.

Rukolę oraz szpinak myjemy. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki (u mnie kostka).

W słoiczku umieszczamy składniki na sos. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.

Na dnie półmiska lub miski umieszczamy rukolę, szpinak oraz makaron, mieszamy. Dodajemy suszone pomidory, kurczaka, gruszkę, ser oraz orzechy. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.