Sałatka z gruszką i serem Lazur
Pamiętam doskonale, że pierwszy raz spróbowałam tej sałatki na 18-tce mojego kuzyna. Mimo iż stół był suto zastawiony, to właśnie ta sałatka skradła me serce. Zjadłam jej wówczas nieprzyzwoitą ilość. I choć było to kilka lat temu, do tej pory często wracam do niej z przyjemnością. Sałatka jest pyszna, choć o jej powodzeniu stanowią gruszki – nie mogą być ani twarde, ani zbyt mocno dojrzałe.
- mix sałat
- 2 gruszki (polecam konferencje)
- 1 op. sera Lazur błękitny
- opcjonalnie garść orzechów włoskich
- ok. 1/2 szkl. oliwy z oliwek (lub oleju tłoczonego na zimno)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki maggi
- sól, pieprz
- 1 łyżka gorącej wody
Mix sałat przekładamy do miski. Dodajemy obraną ze skórki, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę oraz pokrojony w kostkę ser Lazur. Opcjonalnie możemy posypać sałatkę posiekanymi orzechami.
W szklance mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, miód, maggi oraz gorącą wodę. Doprawiamy to odrobiną soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Zalewamy sałatkę chwilę przed podaniem.
Czytałam o tym, ze to dobre połączenie 😉
Nam bardzo smakuje;)
I to najważniejsze 😉
Takiej sałatki nim jadłam. Pysznie wygląda 🙂
W takim razie bardzo Cię do jej przygotowania zachęcam:) smakuje wyśmienicie:)
Już zapisałam w ulubionych. Przygotuję na pewno 🙂
Bardzo się cieszę:) Mam nadzieję, że będziesz tak samo zadowolona, jak i ja:)