Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym od Nati
Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam tego dania, tak mi to połączenie zasmakowało, że co jakiś czas wracam do przepisu.
Makaron w serowym sosie z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem. Koniecznie musisz go spróbować. Zwłaszcza jeśli lubisz gorgonzolę. A jeśli nie jesteś jej fanem, też spróbuj – może w tym właśnie daniu bardziej przypadnie Ci ona do gustu 🙂
- 2 piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 300 g brązowych pieczarek
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- 125 ml bulionu
- 125 ml śmietanki 30%
- 100 g sera gorgonzola
- 250 g makaronu
- oliwa do smażenia
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, szczypta imbiru, sól, pieprz)
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania na czas przygotowania pozostałych składników.
Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Zeszkloną cebulę zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dajemy kurczaka, smażymy aż straci różowy kolor. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy gorgonzolę oraz wlewamy bulion i śmietankę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż ser się roztopi i utworzy wraz ze śmietaną i bulionem jednolity sos. Dodajemy świeży szpinak, mieszamy (powinien nieco „zwiędnąć”). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron. Odcedzamy. Podajemy z przygotowanym kurczakiem w sosie.
Inspiracja: Natibuczi