Sałatka imprezowa

Bardzo lubię takie warstwowe sałatki z kurczakiem. To nieodłączny element udanych domówek. No bo powiedzcie sami, impreza bez dobrej sałatki to nie impreza 😉

Zazwyczaj przy przygotowywaniu tego typu sałatek sięgam po ogórki konserwowe. Tutaj miłą odmianą jest wykorzystanie zielonego ogórka szklarniowego.

Wrażenia smakowe po spróbowaniu sałatki mieliśmy wszyscy bardzo pozytywne. Kolorystycznie ułożone warstwy cieszą nie tylko podniebienie, ale również oko.

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 zielony ogórek szklarniowy, tzw wąż
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1-2 pęczki cebulki dymki
  • 5 jajek
  • 1-2 pęczki rzodkiewek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy (u mnie kielecka grillowa)
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kurczaka/przyprawa kebab-gyros
  • sól, pieprz

Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą do kurczaka lub przyprawą kebab-gyros. Skrapiamy 1 łyżką oleju. Dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju.

Jajka gotujemy na twardo.

Ogórka obieramy. Kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, Każdą połówkę jeszcze raz kroimy wzdłuż na pół, a następnie na małe paseczki.

Zieloną część dymki siekamy.

Kukurydze osączamy z zalewy.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.


Na dnie szklanej salaterki umieszczamy przestudzonego kurczaka. Następnie rozkładamy pokrojonego ogórka. Wykładamy połowę sosu. Dajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Następnie dajemy cebulkę dymkę. Kolejną warstwą są starte na dużych oczkach tarki jajka. Przykrywamy je resztą sosu. Rzodkiewki kroimy na plasterki, rozkładamy dekoracyjnie na wierzchu sałatki.