Sałatka twarogowo-szpinakowa

Bardzo niepozorna, ale jakże pyszna sałatka twarogowa ze szpinakiem, jabłkiem i pomidorkami.

Ser mamy tutaj pod dwoma postaciami – wędzony zmieszany ze śmietaną na spodzie salaterki i sałatkowy, pokrojony w kostkę, na wierzchu.

Całość jest bardzo, bardzo dobra.

Jest to fajna propozycja dla osób, które poszukują ciekawych pomysłów na sałatki bez majonezu.

  • około 100-120 g świeżego szpinaku
  • 1/2 op. wędzonego twarogu
  • około 80 g sera sałatkowego (typu feta)
  • 1 jabłko
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Ser feta oraz jabłko kroimy w kostkę.

Pomidorki kroimy na pół.

Twaróg rozcieramy ze śmietaną oraz 2 łyżkami oliwy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Na dnie małej salaterki układamy przygotowaną pastę twarogową, dalej dajemy posiekany na mniejsze kawałki szpinak, jabłko, pomidorki i opcjonalnie oliwki. Posypujemy pokrojonym w kostkę serkiem sałatkowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą.

Uwagi: Do sałatki można również dodać pokrojone na plasterki oliwki.