Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą
Kakaowe ciasto z kawałkami posiekanych drobno orzechów z kremem z mascarpone, białej czekolady i ajerkoniakiem. Bardzo fajne, delikatne, nie przesłodzone.

Ciasto kakaowe:
- 100 g masła
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- około 30 g posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
Krem ajerkoniakowy:
- 500 g mascarpone
- 250 g białej czekolady
- 200 ml ajerkoniaku
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
Sposób wykonania ciasta:

Masło wraz z mlekiem umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia. Studzimy.
W misie miksera umieszczamy całe jajka, dodajemy cukier oraz mleko z masłem. Składniki miksujemy przez chwilę, do połączenia.
W osobnej misce łączymy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych, dodajemy też powidła śliwkowe i mieszamy szpatułką lub miksujemy na niskich obrotach miksera.

Na koniec dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Po przestudzeniu z ciasta skrawamy wierzch (samą skórkę).
Odkrojone ciasto miksujemy na okruchy w rozdrabniaczu.

Spód kakaowego ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Krem ajerkoniakowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Jak przygotować czekoladę w kąpieli wodnej? Przełóż ją do szklanej lub metalowej miski, a tę daj na garnek z wcześniej zagotowaną wodą (jak dasz czekoladę, to woda nie powinna się już gotować). Odstaw na 1-2 minuty i zamieszaj do uzyskania jednolitej konststencji. Uwaga! Jeśli czekolada z jakiegoś powodu nie rozpuści się w całości, możesz ponownie zagotować wodę, wyłączyć palnik i ponownie dać na garnek z parującą wodą miskę z czekoladą. Pamiętaj by nie gotować wody pod czekoladą, bo zrobi się z niej gęsta klucha.

Serek mascarpone wkładamy do misy miksera, wlewamy ajerkoniak, krótko miksujemy. Następnie wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną białą czekoladę. Ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Przygotowany krem wykładamy na ciasto z dżemem, wyrównujemy.

Posypujemy okruchami ciasta.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.







Dobry wieczór
Robię właśnie kostkę ajerkoniak z białą czekoladą i mam pytanie czy ta masa z serka mascarpone i czekolady ma być trochę rzadka 🤔 bo taka mi wyszła a w przepisie pisze rozsmarować a mi się raczej da wylać 🤔🫣 czy jeszcze. zgęstnieje??
Przepraszam, że tak późno odpisuję, wieczorem nie wchodziłam już na komputer.
Podejrzewam, że serek miksowany był zbyt długo:( On niestety ma to do siebie, że im dłużej się go miksuje, tym robi się rzadszy.
Ja masę miksuję bardzo krótko, dosłownie kilka sekund (na zdjęciu widać jaką konsystencję ma u mnie mascarpone z ajerkoniakiem przed wymieszaniem go z białą czekoladą). Masa powinna być gęsta przy wykładaniu jej na ciasto:(