Muszle makaronowe nadziewane – 4 sery ze szpinakiem
Duże muszle makaronowe idealnie nadają się do podania ich jako zimne przystawki na rodzinną uroczystość, ale jest to też świetny produkt, do przygotowania posiłku na ciepło.
Na blogu znajdziecie już przepis na muszle faszerowane mięsem drobiowym w śmietanowym sosie (są pyszne i serio gorąco je polecam), zaś tym razem przygotowałam wersję bardziej wegetariańską. Są to muszle na pomidorowym sosie z nadzieniem serowym, a w zasadzie nadzieniem „4 sery”, bo wykorzystałam i ricottę i parmezan i mozzarellę i cheddar. Wyszło naprawdę wyśmienicie.
U nas takie nadziewane muszle stanowiły danie obiadowe dla 3 osób.
Polecam dla miłośników makaronów oraz serowych smaków.
Sos:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 700 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki cukru
- bazylia
- mielona papryka ostra/pieprz cayenne
- sól, pieprz
Nadzienie:
- 350-400 g sera ricotta
- 100 g tartej mozzarelli (u mnie gotowa mieszanka mozzarelli z cheddarem)
- 45-50 g tartego parmezanu
- 1 jajko
- garść świeżego szpinaku (lub więcej, jeśli lubisz)
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- makaronowe muszle conchiglioni (u mnie 20 sztuk)
- 1-2 garście tartego sera żółtego (u mnie mieszanka mozzarelli z cheddarem)
- łyżka tartego parmezanu
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju. Smażymy na niedużym ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy na niedużym ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy cukrem, bazylią, szczyptą ostrej papryki/pieprzu cayenne oraz solą i pieprzem.
Ser ricotta mieszamy z parmezanem oraz tartą mozzarellą i cheddarem. Dodajemy jajko oraz posiekany drobno świeży szpinak. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Makaronowe muszle gotujemy w lekko osolonym wrzątku wg wskazówek zamieszczonym na opakowaniu. Odcedzamy.
Po przestudzeniu makaron nadziewamy przygotowanym farszem serowym.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Rozkładamy dość ściśle muszle z nadzieniem, jedna obok drugiej. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, po czym posypujemy parmezanem.