Placuszki z kuskusu, marchewki i cukinii

Podczas letnich dni zwykle wybieram dania szybkie do przygotowania i takie, które same w sobie kojarzą mi się z latem. Stawiam więc głównie na sezonowe warzywa i pyszne sałatki. W takie dni nie może również zabraknąć pysznych placuszków.

Dziś chciałabym zabrać Was ze sobą na kulinarną ucztę, właśnie z placuszkami w roli głównej:) Placki z cukinii lubię bardzo, więc często przygotowuję je w różnych wariantach.

Tym razem podzielę się z Wami przepisem na pyszne placki z kuskusu z dodatkiem tartej marchewki oraz cukinii. Posmarowane serkiem śmietankowym ze świeżymi warzywami na wierzchu zadowolą niejedno podniebienie:)

Można usmażyć je na płasko, podobnie jak placki ziemniaczane, ale ja zdecydowanie bardziej polecam Wam uformowanie tych placuszków tak, jak na mielone:)

  • 300 g kaszki kuskus
  • bulion drobiowy
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • śmietankowy serek kanapkowy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka rzodkiewek
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)

Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by bulion był ponad 1 cm nad kaszą. Miskę z kaszą odkładamy na kilka minut, by  wchłonęła ona płyn. Na koniec można gotowy kuskus „przeczesać” widelcem.

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i co jakiś czas mieszamy, aż do jej zeszklenia. Następnie cebulę dodajemy do kaszy.

Obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki. Umytą cukinię wraz ze skórką trzemy na grubych oczkach tarki. Starte warzywa łączymy w misce z kaszą.

Gdy kasza z cebulą lekko już przestygnie dodajemy mąkę oraz skórkę z cytryny i wbijamy jajka. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki. Moc palnika zmniejszamy i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Gdy placuszki lekko przestygną smarujemy je serkiem śmietankowym, a na wierzchu układamy połówkę pomidorka oraz kilka plasterków rzodkiewki. Całość dodatkowo można delikatnie oprószyć ziołami prowansalskimi.

 

 

 


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad