Tortilla z paluszkami rybnymi
Tortilla to taki produkt, który z czym by go nie podać, zawsze smakuje świetnie.
Tym razem przygotowałam tortillę z warzywami, paluszkami rybnymi i serem halloumi. Świeżych warzyw miałam jak dla nas za mało, dlatego na sam „spód” tortilli wylądował jeszcze colesław 🙂
- 5 placków tortilli
- 10 paluszków rybnych
- 1 op. sera halloumi
- sałata strzępiasta
- 1-2 pomidory
- ogórki konserwowe
- mała czerwona papryka
- opcjonalnie – kilka łyżek surówki colesław (1/2 główki białej kapusty (szatkujemy, solimy i odstawiamy na około 15 minut, po czym dokładnie ugniatamy kapustę, by nieco zmiękła), cebula (w kostkę), marchewka (starta) + sos poniżej, czyli sos robiony x2)
Sos:
- 1 kopiasta łyżka majonezu kieleckiego
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18
- 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz do smaku
Sałatę myjemy. Pomidory kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe na plasterki. Paprykę kroimy na paseczki.
Ser halloumi kroimy na plasterki. Skrapiamy olejem i smażymy na patelni grillowej do lekkiego obsmażenia.
Paluszki rybne smażymy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Składniki na sos mieszamy. Jeśli dodatkowo robimy surówkę z kapusty, sos przygotowujemy x2, przy czym dodając surówkę na tortillę odsączamy ją z nadmiaru sosu.
Na placek tortilli wykładamy (opcjonalnie colesława), listki sałaty, 1-2 plasterki pomidora, kilka plasterków ogórka oraz po kilka paseczków papryki. Kładziemy po 2 paluszki rybne oraz grillowane halloumi. Zawijamy. Podgrzewamy na patelni grillowej. Polewamy przygotowanym sosem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.