Sałatka z kuskusem, łososiem i szparagami

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego w tym czasie nie mogłoby zabraknąć u mnie jakiejś sałatki ze szparagami. Zrobiłam bardzo prostą, szybką i smaczną sałatkę na bazie kuskusu, z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia, szparagów i kukurydzy. To idealna sałatka na kolację czy śniadanie (np do pracy). Na początku dosyć niepozorna, a po chwili, nie mogliśmy się od niej oderwać.

4 porcje:

  • 200 g kuskusu
  • bulion
  • 1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej cieniutkie)
  • 1 op. wędzonego na gorąco łososia (125-150g)
  • 160 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)

Sos:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Kuskus zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by sięgał 1 cm powyżej kaszy (u mnie około 1,5 szklanki). Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki. Główki chwilowo odstawiamy, pozostałą część wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez oleju). Smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy główki szparagów oraz wlewamy 3-4 łyżki wody. Smażymy dalej, aż woda odparuje, a szparagi nieco zmiękną (byle nie za mocno).

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w słoiczku (polecam zamknięcie słoiczka i energiczne potrząsanie). Mieszamy z kuskusem. Następnie dodajemy szparagi, kukurydzę i łososia, mieszamy.