Sałatka pieczarkowa ze szparagami i pomidorkami

Sałatka z 3 składników – pieczarek, szparagów i pomidorków. Można ją podać na ciepło lub na zimno, np jako dodatek do dań mięsnych.

  • pęczek zielonych szparagów
  • 250 g pieczarek (u mnie brązowe)
  • około 150 g pomidorków koktajlowych
  • sól, mielona papryka
  • masło

Sos:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • sól, biały pieprz

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, odrzucamy je. Szparagi obwiązujemy nicią kuchenną i wkładamy na pionowo, główkami do góry, do garnka z osoloną i osłodzoną wodą. Gotujemy przez około 3-5 minut (główki powinny wystawać poza poziom wody i „dochodzić” tylko w parze). Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Obsmażamy je na rozgrzanym na patelni maśle. Pod koniec oprószamy solą oraz szczyptą mielonej papryki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

W misce łączymy pomidorki, szparagi i pieczarki. Składniki polewamy sosem (wszystkie składniki sosu należy dokładnie wymieszać ze sobą, najlepiej zrobić to w słoiczku).

Sałatkę dodatkowo warto posypać posiekaną natką pietruszki.