Ciasto z budyniową masą ajerkoniakową i truskawkami

Delikatny biszkopt, masa budyniowa z dodatkiem ajerkoniaku, truskawki i galaretka, to pyszne ciasto, idealne na tę porę roku. Cieszmy się z dostępności truskawek, póki jeszcze są. A w tym roku truskawki są wyjątkowo pyszne!

Osobiście, jeśli chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż raz w roku… a najlepiej kilka razy, bo się nie nudzi 😉 Dopiero potem mogę przygotować inne. A jakie jest Wasze ulubione ciasto z truskawkami? Jestem ciekawa.

Biszkopt przygotowuję bez proszku do pieczenia, ubijając wpierw całe jajka z cukrem. Dla mnie to idealna metoda, bo raz, że unikamy możliwości przebicia białek, a dwa, możemy w tym czasie przygotowywać już krem budyniowy. Oczywiście mam tutaj na myśli sytuację, gdzie nie korzystamy z miksera ręcznego;) Galaretkę też warto przygotować sobie odpowiednio wcześniej, aby ta spokojnie sobie tężała – w cieplejsze dni, poza lodówką zajmuje jej to sporo czasu, choć i na nią jest rada. Jeśli zależy Wam na czasie i nie chcecie czekać zbyt długo na jej stężenie, wystarczy rozpuścić ją w mniejszej ilości gorącej wody, a potem uzupełnić resztą zimnej wody 😉

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 – 2/3 szkl. ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • świeże truskawki
  • 2 op. galaretki truskawkowej

Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7 minut, aż znacznie zwiększy objętość). Dodajemy olej i chwilę miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy mąkę. Miksujemy tylko do połączenia. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


Odmierzamy półtorej szklanki mleka i wraz z cukrem doprowadzamy je do wrzenia. Pozostałe mleko (1/2 szklanki) łączymy z 4 żółtkami, łyżką mąki pszennej i ziemniaczanej oraz proszkiem budyniowym. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszankę wlewamy cienkim strumieniem na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń, miksujemy do połączenia. Na koniec do masy wlewamy ajerkoniak. Miksujemy do połączenia. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy.

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach (500ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na kremie budyniowym. Zalewamy tężejącą galaretką.