Pieczone ziemniaki

Przepisów na pieczone ziemniaczki nigdy dość, prawda? Dokładnie z tego założenia wychodzę i z chęcią testuję każdy nowy patent. Ten z dodatkiem mąki ziemniaczanej bardzo mi podpasował. Ziemniaczki wyszły miękkie w środku z przyjemnie chrupiącą skórką, czyli dokładnie takie jakie lubimy najbardziej.

Jeżeli Wy również lubicie pieczone ziemniaki, przygotujcie je sobie jako dodatek do obiadu.


Zobacz tez inne przepisy na pieczone ziemniaczki:

Pieczone ziemniaczki (z mieloną papryką i czosnkiem)

Ziemniaki z piekarnika (z mieloną papryką i ziołami)

Ziemniaki jak z ogniska

  • około 700 g młodych ziemniaków (najlepiej małe, okrągłe)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki oleju
  • mielona papryka słodka i ostra
  • granulowany czosnek
  • tymianek, oregano
  • sól

W miseczce umieszczamy przyprawy, ilość wg uznania (u mnie to około 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, granulowanego czosnku, suszonego tymianku i oregano).

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Obgotowujemy je w osolonej wodzie przez około 5-6 minut. Odcedzamy. Studzimy. Następnie do garnka z ziemniakami wlewamy olej i lekko nim potrząsając, staramy się natłuścić ziemniaki. Zasypujemy je mieszanką przypraw, posypujemy mąką ziemniaczaną i ponownie potrząsamy garnkiem.

Ziemniaki rozkładamy na dnie blaszki do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego. Gdyby w garnku zostało troszkę oleju z przyprawami, smarujemy nim ziemniaki za pomocą pędzelka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni na około 30 minut (aż skórka lekko się zapiecze. Ja czasami pod koniec pieczenia skrapiam jeszcze ziemniaki niewielką ilością oleju – pędzelkiem).