Ciasto snickers

Ciasto Snickers to wspaniałe ciasto na wyjątkowe okazje takie jak Święta czy ważne rodzinne uroczystości. Słodkie, ale nie przesłodzone – choć tutaj wiadomo – każdy z nas ma inną tolerancję na słodkości (najlepiej przekonałam się o tym rezygnując ze słodzenia herbaty – po dłuższym czasie wszystko stało się dla mnie po prostu „za słodkie”).

Biszkopt kakaowy, biszkopt orzechowy, warstwa kajmaku oraz pyszna masa.

Spróbujcie, z pewnością nie pożałujecie <3

Ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji.

Ciasto kakaowe:

  • 7 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 5 białek
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 250 g mielonych orzechów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka kajmaku (można dać mniej)
  • 100 g czekolady mlecznej

Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy delikatnie szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21×32 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.

Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Obie mąki mieszamy z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.


Żółtka z cukrem oraz mlekiem umieszczamy w rondelku, mieszamy rózgą. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimną masę żółtkową. Opcjonalnie można dodać odrobinę rumu lub spirytusu.


Jeden z blatów biszkoptowych smarujemy około 3/4 części masy. Wykładamy ciasto orzechowe. Smarujemy je kajmakiem. Następnie dajemy drugi blat biszkoptowy, rozprowadzamy na nim pozostałą masę. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.