Sałatka z chińskim makaronem i prażonym słonecznikiem

Prezentowaną dzisiaj sałatkę po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu. Od tamtego czasu zupełnie o niej zapomniałam, a szkoda, bo pamiętam, że bardzo mi smakowała. Postanowiłam wykonać ją kolejny raz, dokonując niewielkich zmian.

Wędzonego kurczaka zamieniłam na takiego doprawionego przeze mnie i usmażonego, a w miejsce zupek chińskich pojawił się makaron chiński. Całości dopełniły ziarna słonecznika podprażone na złoto, kukurydza oraz posiekana kapusta pekińska.

Polecam, bo w takiej wersji smakuje fantastycznie 🙂

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 małe piersi kurczaka
  • 150 – 200 g słonecznika łuskanego
  • 200 g makaronu chińskiego np MIE lub Chow main
  • majonez kielecki
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Na rozgrzanej, suchej patelni rumienimy ziarna słonecznika (uważamy, by ich nie przypalić).

Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kurczaka kroimy w dosyć małą kostkę. Doprawiamy mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Makaron przygotowujemy wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.

Źródło