Pulpety w sosie z kiszonym ogórkiem
Mam wrażenie, że najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie mięsa mielonego są smażone kotlety mielone, pieczeń czy spaghetti. Dopiero w dalszej kolejności na myśl przychodzą klopsy czy pulpety, a to przecież równie smaczna propozycja.
U mnie dziś pulpety gotowane w bulionie z dodatkiem kiszonych ogórków. Podałam je z ryżem i marchewką z groszkiem, ale równie dobrze sprawdza się zwykły ugotowany ryż. Ja robię te pulpety z mielonej łopatki wieprzowej, ale myślę, że mięso drobiowe sprawdzi się równie dobrze.
Z 500 g mięsa szykuję około 20 mięsnych kuleczek. Podane razem z sosem i ryżem smakują naprawdę wybornie. Warto doprawić sos na ostro, dodając na koniec trochę płatków chili lub ostrej papryki. Mile widziany byłby też dodatek jakiejś zieleniny, posiekanej natki pietruszki czy koperku.
Jeżeli klopsy to nie jest to na co masz dziś ochotę, może zainteresuje Cię przepis na mielone z papryką, mięso mielone w rożkach , mielone z sosem pieczarkowym, zapiekankę meksykańską, czy drobiową pieczeń „Gyros”?
- 500 g mięsa mielonego (sprawdzi się i wieprzowe i drobiowe)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 białko/jajko
- 1-2 żółtka
- około 1 l bulionu
- 1 listek laurowy
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- mąka pszenna
- mielona papryka słodka i ostra
- szczypta mielonego imbiru
- majeranek
- kmin rzymski
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.
Mięso mielone łączymy w misce z przestudzoną cebulą, białkiem (czasem dodaję całe jajko), musztardą oraz przyprawami: niewielką ilością kminu rzymskiego (nie zawsze dodaję), słodką i ostrą mieloną papryką, imbirem, roztartym w dłoniach majerankiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy klopsy (można je obtoczyć w mące np krupczatce lub pozostawić bez obtaczania).
Do garnka z bulionem dodajemy listek laurowy, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięsne klopsy (powinny być przykryte płynem, jeśli jest taka potrzeba wlewamy jeszcze trochę bulionu lub wody). Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
Ugotowane klopsy wyławiamy łyżką cedzakową. Odkładamy na bok. Do wywaru po gotowaniu klopsów dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Dwie-trzy łyżki mąki rozrabiamy w 1/2 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtko (1 lub 2) oraz słodką śmietankę i mieszamy. Wlewamy do sosu, mieszając łyżką. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki (mogą być też płatki chili), pieprzem i ewentualnie solą. Gdy sos zgęstnieje, wrzucamy do niego ugotowane pulpety i podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub ryżem z marchewką i groszkiem.
Bardzo ciekawi mnie ten sos. Nigdy nie robiłam takiego.
z chęcią bym spróbowała bo pysznie wyglądają