Pulpety w sosie z kiszonym ogórkiem

Mam wrażenie, że najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie mięsa mielonego są smażone kotlety mielone, pieczeń czy spaghetti. Dopiero w dalszej kolejności na myśl przychodzą klopsy czy pulpety, a to przecież równie smaczna propozycja.

U mnie dziś pulpety gotowane w bulionie z dodatkiem kiszonych ogórków. Podałam je z ryżem i marchewką z groszkiem, ale równie dobrze sprawdza się zwykły ugotowany ryż. Ja robię te pulpety z mielonej łopatki wieprzowej, ale myślę, że mięso drobiowe sprawdzi się równie dobrze.

Z 500 g mięsa szykuję około 20 mięsnych kuleczek. Podane razem z sosem i ryżem smakują naprawdę wybornie. Warto doprawić sos na ostro, dodając na koniec trochę płatków chili lub ostrej papryki. Mile widziany byłby też dodatek jakiejś zieleniny, posiekanej natki pietruszki czy koperku.


Jeżeli klopsy to nie jest to na co masz dziś ochotę, może zainteresuje Cię przepis na mielone z papryką, mięso mielone w rożkach , mielone z sosem pieczarkowym, zapiekankę meksykańską, czy drobiową pieczeń „Gyros”?

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 białko
  • 2 żółtka
  • około 1 l bulionu
  • 1 listek laurowy
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • mąka pszenna
  • mielona papryka słodka i ostra
  • szczypta mielonego imbiru
  • majeranek
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.

Do miski dajemy mięso mielone, przestudzoną cebulę, białko, musztardę oraz przyprawy: niewielką ilość kminu rzymskiego, słodką i ostrą mieloną paprykę, imbir, roztarty w dłoniach majeranek (ja nie zawsze dodaję) oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy

Z mięsnej masy formujemy niewielkie klopsy, które następnie obtaczamy w mące (np krupczatce ale może być też inna pszenna).


Bulion przelewamy do garnka, dodajemy listek laurowy, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięsne klopsy (powinny być przykryte płynem, jeśli jest taka potrzeba wlewamy jeszcze trochę bulionu lub wody). Gotujemy przez około 15-20 minut.

Ugotowane klopsy wyławiamy łyżką cedzakową. Odkładamy.


Kiszone ogórki obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru, w którym gotowały się klopsy.

Żółtka mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do bulionu, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę na niewielkim ogniu.

Dwie-trzy łyżki mąki rozrabiamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlewamy do sosu, mieszając łyżką. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki (mogą być też płatki chili), pieprzem i ewentualnie solą. Gdy sos zgęstnieje, wrzucamy do niego ugotowane pulpety i podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Podajemy z ugotowanym ryżem lub ryżem z marchewką i groszkiem.


Polecam również przepis na
Sałatkę Gyros z mięsem mielonym