Surówka z kapusty, marchewki i papryki
Surówka z białej kapusty w zalewie octowej, która najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki zmiękną i się „przegryzą”.
Nam się jeszcze nie znudziła.
Jeżeli lubicie tego typu surówki, zobaczcie też surówkę z białej kapusty (jak u chińczyka).
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 1 papryka (dałam konserwową)
Zalewa:
- 1/4 szkl. wody
- 1/4 szkl. octu 10%
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soli
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego
Kapustę drobno szatkujemy.
Cebule kroimy w drobną kostkę.
Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki,
Paprykę kroimy na krótkie, cienkie paseczki.
Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do miski z surówką. Mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.