Schab po bałkańsku

Papryka w towarzystwie pomidorów to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Z tego też powodu już przed przygotowaniem tego dania wiedziałam, że będzie mi ono smakować (nawet pomimo tego, że fanką samego schabu nie jestem i nigdy nie byłam;) ).

Wyszło nieziemsko dobre!

Jednogarnkowe. Podobne do lecza;)

Doskonałe na obiad, czy też jako poczęstunek dla gości.

Ja podałam z ryżem, ale świetnie sprawdzi się też z kromką bagietki, kaszą, a nawet solo.

  • około 400-500 g schabu
  • 2-3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 kiszone ogórki
  • oregano
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz, cukier

Cebulę kroimy w piórka.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na półplasterki

Mięso kroimy na paseczki lub w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką, mieszamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy mięso. Gdy ładnie się zrumieni dodajemy cebulę. Po chwili mięso z cebulą odsuwamy na bok patelni i stopniowo dodajemy pieczarki. Za każdym razem, gdy pieczarki się podsmażą, mieszamy je z resztą składników i zgarniamy na bok.

Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i wlewamy około 1/2 szklanki zimnej wody. Dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy kiszone ogórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oregano.

Źródło


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee