Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego

Błyskawiczny deser bez pieczenia, utrzymany w pastelowej kolorystyce. Przepyszny.

Świetny dla dzieci. Zarówno smakowo, jak i do trenowania pod okiem dorosłych (przygotowanie galaretki) swoich kulinarnych umiejętności.

Najlepszy na drugi dzień, kiedy herbatniki nieco zmiękną.

  • 200-220 g herbatników
  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki żółte
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego

Galaretki czerwone rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Galaretki żółte rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Naczynie z czerwoną galaretką odstawiamy do zlewu wypełnionego zimną wodą. Galaretkę żółtą studzimy na blacie.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x28cm) układamy obok siebie herbatniki.

Zimną galaretkę czerwoną (może być wciąż płynna, ale musi być zimna) mieszamy z połową serka homogenizowanego (400g). Lekko tężejącą wylewamy na blaszkę z herbatnikami.

W tym czasie do zlewu odkładamy galaretkę żółtą. Kiedy będzie zimna mieszamy ją z pozostałym serkiem homogenizowanym. Wylewamy na blaszkę.

Na wierzchu rozkładamy kolejną partię herbatników.

Odstawiamy do całkowitego stężenia.


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym