Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego
Błyskawiczny deser bez pieczenia, utrzymany w pastelowej kolorystyce. Przepyszny.
Świetny dla dzieci. Zarówno smakowo, jak i do trenowania pod okiem dorosłych (przygotowanie galaretki) swoich kulinarnych umiejętności.
Najlepszy na drugi dzień, kiedy herbatniki nieco zmiękną.
- 200-220 g herbatników
- 2 galaretki czerwone
- 2 galaretki żółte
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
Galaretki czerwone rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Galaretki żółte rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Naczynie z czerwoną galaretką odstawiamy do zlewu wypełnionego zimną wodą. Galaretkę żółtą studzimy na blacie.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x28cm) układamy obok siebie herbatniki.
Zimną galaretkę czerwoną (może być wciąż płynna, ale musi być zimna) mieszamy z połową serka homogenizowanego (400g). Lekko tężejącą wylewamy na blaszkę z herbatnikami.
W tym czasie do zlewu odkładamy galaretkę żółtą. Kiedy będzie zimna mieszamy ją z pozostałym serkiem homogenizowanym. Wylewamy na blaszkę.
Na wierzchu rozkładamy kolejną partię herbatników.
Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Świetny przepis:)
Ale świetnie wygląda to ciasteczko. Ostatnio córka mnie męczy żebyśmy coś razem przgotowały słodkiego w kuchni. Jak tak dalej pójdzie to urośnie mi cukiernik. Ma 4 lata a co chwile mnie męczy o wymyślanie nowych ciasteczek, deserów itd. Tylko tata na tym korzysta, a matka się meczy 🙂 Jednak ten przepis wydaje się mega prosty i akurat na pichcenie z 4 latką. Córce na pewno przypadnie do gustu. Jestem ciekawa raczej reakcji taty.
Ależ to cudowne, mieć taką małą pomocnicę! Pewnie córeczka ogląda Cię w kuchni i chce już być taka jak Ty 🙂
Super, że jej to umożliwiasz i pozwalasz, w miarę możliwości, na wspólne odkrywanie świata kulinarnego 🙂
Ten deser jest szybki i prosty do przygotowania. Jeśli przygotujesz galaretkę i odstawisz do przestudzenia, z resztą córa może działać sama – rozłożyć na blaszce herbatniki, a zimną galaretkę wymieszać z serkiem 🙂
Rewelacyjny deser. Mój roczny synek uwielbia ten serniczek.
Mi po wylaniu tężejącej masy herbatniki wypłyneły 🙁
Myślę, że masa mogła być jeszcze za mało stężała
Czy deser zmieści się w tortownicy 26?
Powierzchnia tortownicy jest troszeczkę mniejsza od blaszki wskazanej w przepisie, ale powinno się zmieścić.
Rewelacyjny przepis 🙂
Rewelacyjny przepis
Mil gracias por compartimos tus recetas
Esta esta super tengo una pregunta cuantos gramos de cada gelatina utilizaste pues aquí hay paquetes de diferentes gramos.
Una sugerencia colocar los gramos
Felicitaciones
Cada gelatina tenía 77 g
Świetny przepis polecam;)