Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z białej kapusty w zalewie octowej, która najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki zmiękną i się „przegryzą”.

Nam się jeszcze nie znudziła.

Jeżeli lubicie tego typu surówki, zobaczcie też surówkę z białej kapusty (jak u chińczyka).

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka (dałam konserwową)

Zalewa:

  • 1/4 szkl. wody
  • 1/4 szkl. octu 10%
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soli
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego

Kapustę drobno szatkujemy.

Cebule kroimy w drobną kostkę.

Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki,

Paprykę kroimy na krótkie, cienkie paseczki.


Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do miski z surówką. Mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee