Ciasto makowe z dżemem i masą z serka homogenizowanego
Biszkopt makowy, dżem z czarnej porzeczki oraz masa maślana z serkiem homogenizowanym.
Pokazałam Wam to ciasto w relacji na Instagramie i dosłownie zasypaliście mnie prośbami, abym opublikowała przepis jeszcze przed Świętami.
Kochani, wszystko dla Was 🙂 Oto ono. W smaku bardzo fajne, nie za słodkie, wręcz powiedziałabym, że takie słodko-kwaśne.
PS. Jeśli chcecie ciasto z lżejszą masą, możecie np wykorzystać tą śmietanową z ciasta Danio.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 2/3 szkl. cukru
- 1 szkl. maku (u mnie mielony)
- 2/3 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 800 g serka waniliowego
- 200 g masła
- 65 g drobnego cukru
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 2-3 garście płatków migdałowych
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z makiem. Suche składniki dodajemy do masy w 2-3 turach, delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie (pod koniec ucierania masy) podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia.
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany (w temp. pokojowej). Jedną łyżkę powstałej masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, kiedy ładnie się połączy, wlewamy do reszty masy, miksujemy do połączenia.
Jeden z blatów smarujemy połową dżemu. Wykładamy mniej więcej 2/3 masy, wyrównujemy.
Drugi biszkopt również smarujemy dżemem (od strony przecięcia). Wykładamy na masę (dżemem do masy).
Pozostałą masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni płatkami migdałowymi.