Ciasto makowe z dżemem i masą z serka homogenizowanego

Biszkopt makowy, dżem z czarnej porzeczki oraz masa maślana z serkiem homogenizowanym.

Pokazałam Wam to ciasto w relacji na Instagramie i dosłownie zasypaliście mnie prośbami, abym opublikowała przepis jeszcze przed Świętami.

Kochani, wszystko dla Was 🙂 Oto ono. W smaku bardzo fajne, nie za słodkie, wręcz powiedziałabym, że takie słodko-kwaśne.

PS. Jeśli chcecie ciasto z lżejszą masą, możecie np wykorzystać tą śmietanową z ciasta Danio.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku (u mnie mielony)
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 800 g serka waniliowego
  • 200 g masła
  • 65 g drobnego cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 2-3 garście płatków migdałowych

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z makiem. Suche składniki dodajemy do masy w 2-3 turach, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.


Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie (pod koniec ucierania masy) podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia.

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany (w temp. pokojowej). Jedną łyżkę powstałej masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, kiedy ładnie się połączy, wlewamy do reszty masy, miksujemy do połączenia.


Jeden z blatów smarujemy połową dżemu. Wykładamy mniej więcej 2/3 masy, wyrównujemy.

Drugi biszkopt również smarujemy dżemem (od strony przecięcia). Wykładamy na masę (dżemem do masy).

Pozostałą masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni płatkami migdałowymi.


Polecam również przepis na
Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym