Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kruche, maślane warstwy, lekko kwaśny rabarbar, kawałki czekolady i puszysta budyniowa pianka przygotowana na bazie ubitych białek z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz proszku budyniowego. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej!

To ciasto idealne na weekend, spotkania rodzinne czy po prostu do kawy. Przepis jest prosty i sprawdzony, w sam raz by przygotować je o tej porze roku.

To ciasto świetnie łączy klasykę z nutą nowoczesności. Spróbuj raz, a na pewno wrócisz do niego w kolejnym sezonie na rabarbar.

Na blogu znajdziesz też przepis na ciasto z rabarbarem i kisielową pianką, migdałowe ciasto z rabarbarem i malinami, czy ciasto maślankowe z rabarbarem. Jeśli interesują Cię ciasta z innymi owocami, koniecznie wypróbuj ciasto ze śliwkami i budyniową pianką czy ciasto z malinami.

kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. cukru (podzielone na 1/2 szkl. do ciasta i 1 szkl. do masy)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 700 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 150 g czekolady (najlepiej gorzka dla przełamania smaku, ale może być też gorzka na pół z mleczną)
  • rabarbar (250-270 g już po obraniu i odkrojeniu końcówek) + 3 łyżki cukru pudru

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – wykonanie:

Rabarbar:

Oczyszczony rabarbar kroimy na około 2-3 cm kawałki. Posypujemy 3 łyżkami cukru pudru i odstawiamy na czas przygotowania ciasta kruchego.

Po tym czasie zlewamy zebraną w misce wodę.

Przygotowanie ciasta:

Na stolnicę przesiewamy mąkę a następnie dodajemy zimne masło, starte lub posiekane na tarce. Całość siekamy nożem, aż składniki się połączą.

Dodajemy ½ szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Szybko zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.

Gdyby ciasto wyszło „suche” i nie chciało ładnie się połączyć, można dodać do niego łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany 18%.

Połączone ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach: 2/3 i 1/3. Każdą część owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Przygotowanie bazy:

Większą część schłodzonego ciasta (2/3) ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio nad blaszką (21 × 32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie.

Przygotowanie masy:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy 1 szklankę cukru, cały czas miksując, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna.

Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy do połączenia.

Następnie partiami dodajemy gęstą, kwaśną śmietanę. Delikatnie mieszamy szpatułką, aż do połączenia (mieszamy delikatnie, by nie rozbić struktury białek).

Na koniec do piany dodajemy posiekaną czekoladę, znów delikatnie mieszamy.

Składanie i pieczenie:

Połowę masy wykładamy na przygotowany spód z ciasta.

Dajemy odsączony rabarbar i przykrywamy go pozostałą masą.

Na wierzch ścieramy pozostałą (1/3) część schłodzonego ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy przez ok. 45–50 minut, aż wierzch się zrumieni.