Zapiekanka z kurczakiem i tortillą

Zapiekanka to zawsze fajny wybór na obiad, prawda? Tutaj mamy prostą zapiekankę ryżową, przygotowaną na ryżu duszonym w wodzie i pomidorach z puszki. Gotowy ryż wymieszałam z posiekanym/tartym serem cheddar i wyłożyłam na dno zapiekanki. Na ryżu ułożyłam podsmażone mięso kurczaka oraz ser i tortillę.

Prawdę powiedziawszy liczyłam na to, że tortilla mocno się przypiecze i da taki chrupiący efekt WOW jak np w przypadku zapiekanki meksykańskiej (choć w tym wypadku użyłam nachosów) czy zapiekanki meksykańskiej na tortilli. Być może użyłam jej po prostu za dużo lub zawinił fakt, że miałam już otwarte opakowanie i tortilla była „nie pierwszej świeżości”?

  • 2 małe piersi kurczaka + ulubione przyprawy do kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szkl. ryżu
  • 1,5 szkl. wody lub bulionu warzywnego
  • 200 g tartego sera (u mnie około 80 g sera cheddar w plastrach – pokroiłam je na paseczki i wymieszałam z ryżem; + 1 kulka mozzarelli – pokroiłam w kostkę i posypałam po wierzchu)
  • 1-2 tortille
  • oliwa

Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami. Smażymy na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości oliwy). Odstawiamy na bok.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wsypujemy ryż, krótko smażymy, po czym dodajemy wodę/bulion i pomidory z puszki. Dusimy na mały ogniu, pod przykryciem, do czasu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę (jeżeli będzie taka potrzeba, dodajemy trochę więcej wody).

Ugotowany ryż łączymy z połową tartego sera (u mnie posiekane na paseczki plastry sera cheddar), mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozkładamy podsmażonego kurczaka oraz pokrojone w trójkąty tortille (u mnie duża warstwa z 2 sztuk, ale myślę, że przy mniejszej ilości lepiej się ona zapiecze). Całość posypujemy pozostałym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-20 minut – do zapieczenia tortilli i roztopienia sera.