Sałatka z tortellini i surimi

Sałatka z tortellini i paluszkami krabowymi. Dodatek ananasa i ziarenek granatu przyjemnie osładza całość. Ja lubię właśnie taki słodki akcent w sałatkach.

Jeśli zależy Ci na sałatce, którą można przygotować w dość krótkim czasie, to to jest jeden z takich szybkich przepisów.

  • 1 op. (250 g) świeżego tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem, ale może być inny smak)
  • 1 op. paluszków krabowych/surimi (u mnie w kształcie krewetek, pikantne)
  • 1 por
  • 1 puszka ananasa
  • 1 mini puszka kukurydzy
  • 1/4 granatu
  • 1/2 pęczka koperku

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany wiejskiej 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Tortellini gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy.

Pora kroimy w kostkę, przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku.

Ananasa odsączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę.

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Całość posypujemy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem oraz ziarenkami granatu.