Sałatka z bulgurem i surimi

Sałatka z bulgurem, pomidorkami, papryką, kukurydzą, młodymi listkami, halloumi, surimi i słonecznikiem.

Sałatka bardzo nam smakowała, ale już po fakcie muszę napisać, że listków dałam ciut za dużo – wystarczy 1 solidna garść. Można też całkiem je pominąć, choć wiadomo, że z zielonym sałatka zawsze ładniej wygląda.

Surimi miałam takie w kształcie krewetek i przekroiłam je wzdłuż na pół, ale spokojnie można też wykorzystać te tradycyjne paluchy i pokroić je na mniejsze kawałki.

  • 1 szkl. kaszy bulgur
  • 1-2 garście młodych listków – opcjonalnie
  • 1 papryka
  • 100-150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mini puszka kukurydzy
  • 1 op. sera halloumi
  • 3-4 sztuki. surimi w kształcie krewetek, u mnie w oleju z papryczką chili, przekrojone wzdłuż na pół
  • pestki słonecznika

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Bulgur gotujemy na sypko wg wskazówek na opakowaniu (uwaga! gotujemy na malutkim ogniu).

Paprykę kroimy w kostkę.

Pomidorki kroimy na pół.

Halloumi kroimy na plastry, a następnie na mniejsze kawałki, skrapiamy niewielką ilością oliwy i smażmy na patelni, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.

Pestki słonecznika prażymy krótko na rozgrzanej patelni.

W słoiczku umieszczamy składniki sosu, dokładnie potrząsamy. Łączymy z ugotowanym bulgurem. Dodajemy 1-2 garści młodych listków (może być sama roszponka, rukola czy szpinak). Mieszamy. Na wierzch dodajemy paprykę, pomidorki, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz halloumi. Rozkładamy kilka przekrojonych na pół krewetek surimi. Całość posypujemy ziarnami słonecznika.