Sałatka z tortellini, serem i warzywami

Kolejna już na blogu propozycja na sałatkę z tortellini. Tym razem obok tych smacznych pierożków w sałatce znalazły się warzywa: papryka, ogórek, kukurydza, oraz awokado i ser żółty. Jeżeli wybierzecie tortellini np ze szpinakiem, otrzymacie miseczkę sałatki bez mięsa. Ja lubię tortellini z szynką, dlatego znalazło się ono w mojej sałatce.

Przygotowanie sałatki zajmuje tyle, co pokrojenie składników, czyli całość jesteśmy w stanie przygotować w niecałe pół godziny.

Sałatka dobrze smakuje i ładnie wygląda. Jest kolorowa i apetyczna. Polecam.

  • 1 op. świeżego, drobnego tortellini (u mnie 250 g tortellini z szynką)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek szklarniowy (tzw wąż)
  • 1 awokado
  • 1 mini puszka kukurydzy (70 g po odsączeniu)
  • 150 g żółtego sera
  • dymka
  • 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka łagodnego i 1 łyżka ostrzejszego w smaku)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ser żółty kroimy w drobną kostkę.

Dymkę siekamy.

Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (u mnie 2-3 minuty). Odcedzamy.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.


W misce umieszczamy warzywa, pierożki oraz ser. Polewamy całość sosem majonezowym, mieszamy. Posypujemy posiekaną dymką.