Sałatka pieczarkowa ze szparagami i pomidorkami
Sałatka z 3 składników – pieczarek, szparagów i pomidorków. Można ją podać na ciepło lub na zimno, np jako dodatek do dań mięsnych.
- pęczek zielonych szparagów
- 250 g pieczarek (u mnie brązowe)
- około 150 g pomidorków koktajlowych
- sól, mielona papryka
- masło
Sos:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- sól, biały pieprz
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, odrzucamy je. Szparagi obwiązujemy nicią kuchenną i wkładamy na pionowo, główkami do góry, do garnka z osoloną i osłodzoną wodą. Gotujemy przez około 3-5 minut (główki powinny wystawać poza poziom wody i „dochodzić” tylko w parze). Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.
Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Obsmażamy je na rozgrzanym na patelni maśle. Pod koniec oprószamy solą oraz szczyptą mielonej papryki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
W misce łączymy pomidorki, szparagi i pieczarki. Składniki polewamy sosem (wszystkie składniki sosu należy dokładnie wymieszać ze sobą, najlepiej zrobić to w słoiczku).
Sałatkę dodatkowo warto posypać posiekaną natką pietruszki.