Zupa z serkiem topionym i rybą

Przepyszna zupa z pstrągiem łososiowym. Nas niezmiennie zachwyca już od dawna.

  • około 450 g pstrąga łososiowego
  • 1 cebula
  • 1-2 małe marchewki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu
  • 90 g serka topionego śmietankowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy. Marchewkę kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę, seler zostawiamy w całości.

Pora kroimy na półplasterki.

Cebulę kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone warzywa (marchewkę, ziemniaki oraz por), smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy kawałek selera oraz listek laurowy i gotujemy zupę aż do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Rybę kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem.

Rybę dodajemy do zupy i gotujemy razem jeszcze przez 4-5 minut.

Podajemy posypaną posiekanym koperkiem.