Sałatka góralska z kurczakiem

Sałatka z makaronem, rukolą, kurczakiem oraz wędzonym serem i „sosem” z konfitury z żurawiny. Prosta, a zarazem smaczna. Idealna na każdą okazję – i jako sałatka imprezowa, i posiłek do pracy lub na kolację.

  • około 400 g polędwiczek lub piersi z kurczaka
  • 150 g drobnego makaronu, np kolanka ozdobne
  • 2-3 garści rukoli
  • 3 łyżki konfitury z żurawiny + 2 łyżki gorącej wody
  • 160 g wędzonego sera (u mnie wędzone przysmaki z Podhala, czyli „góralskie serki” z Lidla)
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta curry
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Mięso kroimy w kostkę. Skrapiamy łyżką oliwy i oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą mielonego imbiru, szczyptą curry oraz solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowana, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni.

Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

Serki góralskie kroimy na plasterki. Obsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż nieco się roztopią.

Makaron łączymy z rukolą, serem oraz usmażonym kurczakiem. Składniki polewamy wymieszaną z gorącą wodą konfiturą z żurawiny.