Zupa krem z zielonego groszku z łososiem
Ulubiona zupa mojego dziecka? Krem z zielonego groszku. Bez dwóch zdań! Po czym sądzę? Po błysku w oku na wieść co na obiad i po ilości, jaką zawsze zjada 😉 No ale nie dziwię mu się, bo ta zupa, choć prosta, jest po prosty przepyszna.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/zupazzielonegogroszkuzlososiem5.jpg)
- 1 płat świeżego łososia (filet)
- 400 g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1-2 łyżeczki czarnego sezamu do posypania (opcjonalnie) lub garść pestek dyni
- 1-2 łyżki posiekanej natki/mięty lub bazylii
- oregano
- płatki chili
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Krem z zielonego groszku – krok po kroku:
Cebulę kroimy w kostkę.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/06/2-11.jpg)
Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/06/1-11.jpg)
Z łososia usuwamy skórkę, kroimy w grubą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażonego łososia odstawiamy na bok (trzymamy w cieple).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/zapiekanka-ziemniaczana-z-lososiem-i-jajkami-KPK-4-900x1600.jpg)
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę, a po chwili również ziemniaki. Smażymy wszystko razem, często mieszając, przez kilka minut.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/06/3-7.jpg)
Następnie wlewamy bulion warzywny. Gotujemy przez około 10-15 minut.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/06/4-8.jpg)
Dodajemy mrożony groszek i gotujemy dalej, aż do miękkości wszystkich składników.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/06/5-7.jpg)
Gotową zupę miksujemy na krem za pomocą blendera (wcześniej część groszku można odłożyć do dekoracji). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą płatków chili lub mielonej ostrej papryki.
Zupę podajemy z kawałkami łososia, posypaną sezamem (lub uprażonymi pestkami dyni) oraz posiekaną miętą/bazylią lub natką pietruszki (natkę pietruszki można też dodać do zupy i zblendować całość).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/06/6-8.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/zupazzielonegogroszkuzlososiem1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/zupazzielonegogroszkuzlososiem.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/zupazzielonegogroszkuzlososiem4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/zupazzielonegogroszkuzlososiem2.jpg)