Zupa krem z zielonego groszku z łososiem

Ulubiona zupa mojego dziecka? Krem z zielonego groszku. Bez dwóch zdań! Po czym sądzę? Po błysku w oku na wieść co na obiad i po ilości, jaką zawsze zjada 😉 No ale nie dziwię mu się, bo ta zupa, choć prosta, jest po prosty przepyszna.

  • 1 płat świeżego łososia (filet)
  • 400 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1-2 łyżeczki czarnego sezamu do posypania (opcjonalnie) lub garść pestek dyni
  • 1-2 łyżki posiekanej natki/mięty lub bazylii
  • oregano
  • płatki chili
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Krem z zielonego groszku – krok po kroku:

Cebulę kroimy w kostkę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę.

Z łososia usuwamy skórkę, kroimy w grubą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażonego łososia odstawiamy na bok (trzymamy w cieple).

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę, a po chwili również ziemniaki. Smażymy wszystko razem, często mieszając, przez kilka minut.

Następnie wlewamy bulion warzywny. Gotujemy przez około 10-15 minut.

Dodajemy mrożony groszek i gotujemy dalej, aż do miękkości wszystkich składników.

Gotową zupę miksujemy na krem za pomocą blendera (wcześniej część groszku można odłożyć do dekoracji). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą płatków chili lub mielonej ostrej papryki.

Zupę podajemy z kawałkami łososia, posypaną sezamem (lub uprażonymi pestkami dyni) oraz posiekaną miętą/bazylią lub natką pietruszki (natkę pietruszki można też dodać do zupy i zblendować całość).