Zupa z serkiem topionym i rybą
Przepyszna zupa z pstrągiem łososiowym. Nas niezmiennie zachwyca już od dawna.
- około 450 g pstrąga łososiowego
- 1 cebula
- 1-2 małe marchewki
- 1 por
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu
- 90 g serka topionego śmietankowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- oliwa
Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy. Marchewkę kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę, seler zostawiamy w całości.
Pora kroimy na półplasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone warzywa (marchewkę, ziemniaki oraz por), smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy kawałek selera oraz listek laurowy i gotujemy zupę aż do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Rybę kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem.
Rybę dodajemy do zupy i gotujemy razem jeszcze przez 4-5 minut.
Podajemy posypaną posiekanym koperkiem.