Roladki omletowe z paluszkami krabowymi
Rolowane omleciki z surimi, tartym serem i sosem majonezowo-koperkowym z ogórkiem to fajna propozycja na imprezową przekąskę. Znikają z talerza równie szybko, co trwa ich przygotowanie.
To fajna alternatywa dla zawijasków z tortilli. Tutaj główne dwa składniki placków to jajka oraz tarty parmezan. Mnie wyszły 4 „naleśniki”, ale myślę, że wiele zależeć będzie od wielkości jajek czy samej patelni, na jakiej smażymy.
- 4-5 jajek
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- 1 op. paluszków surimi (8 sztuk)
- tarty ser żółty (u mnie ementaler)
- 2 lekko kopiaste łyżki majonezu kieleckiego
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz
Jajka wybijamy do garnuszka, dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy (widelcem lub małą rózgą kuchenną). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła (dałam tylko przed pierwszym omlecikiem), wylewamy niewielką porcję masy jajecznej, tylko tyle, by zapełniła dno patelni. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. W taki sam sposób szykujemy pozostałe omleciki (u mnie wyszły 4 sztuki).
Paluszki surimi kroimy na cienkie plasterki.
Majonez umieszczamy w garnuszku, łączymy z posiekanym drobno koperkiem oraz startym na drobnych oczkach tarki ogórkiem konserwowym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na każdy omlet wykładamy po 2 posiekane paluszki krabowe (rozkładamy je wzdłuż jednego brzegu), posypujemy małą garścią tartego sera, następnie wykładamy warstwę majonezu (w formie esów-floresów). Dość ściśle zwijamy. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po schłodzeniu kroimy na plasterki.