Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym od Nati
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym to jedno z tych dań, do których regularnie wracam. Uwielbiam ten smak! Łączy w sobie delikatne mięso z kurczaka, podsmażane pieczarki oraz świeży szpinak, a wszystko w kremowym, aksamitnym sosie otulającym makaron.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad, ten przepis sprawdzi się idealnie. Gorgonzola dodaje całości wyjątkowego charakteru i nie wyobrażam sobie tego dania bez jej dodatku. Jeśli nie jesteś jej fanem, nie zniechęcaj się! W tym daniu jej smak jest subtelnie złamany przez pozostałe składniki – delikatny sos śmietanowy, soczystego kurczaka i pieczarki.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym potrafi zaskoczyć nawet największych sceptyków. Nie wierzysz? Sprawdź! 🙂

- 2 piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 300 g brązowych pieczarek
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- 125 ml bulionu
- 125 ml śmietanki 30%
- 100 g sera gorgonzola
- 250 g makaronu
- oliwa do smażenia
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, szczypta imbiru, sól, pieprz)
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania na czas przygotowania pozostałych składników.
Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Zeszkloną cebulę zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dajemy kurczaka, smażymy aż straci różowy kolor. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy gorgonzolę oraz wlewamy bulion i śmietankę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż ser się roztopi i utworzy wraz ze śmietaną i bulionem jednolity sos. Dodajemy świeży szpinak, mieszamy (powinien nieco „zwiędnąć”). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron. Odcedzamy. Podajemy z przygotowanym kurczakiem w sosie.


Inspiracja: Natibuczi