Omlet rolowany z szynką i serem
Bardzo polubiłam omlet rolowany, a dwa moje ulubione przepisy znajdziesz na blogu klikając w linki poniżej:
Tym razem zrobiłam omlet rolowany z dymką, papryką oraz szynką i serem. Różni się on od poprzednich wersji dodatkiem niewielkiej ilości bulionu warzywnego i sosu sojowego w masie jajecznej.
Omlet jest smaczny i sycący. .
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/omletjaponski5.jpg)
Na 1 omlet/2 porcje:
- 3 jajka
- 1/4 szkl. delikatnego bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 plastry sera cheddar
- 2 plastry szynki
- łyżka posiekanej dymki/szczypiorku
- pieprz
Sposób wykonania:
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/08/jajkadoomleturolowanego-900x1600.jpg)
Do garnuszka wybijamy jajka, dodajemy bulion, sos sojowy i mąkę kokosową. Dokładnie ubijamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojoną drobno paprykę oraz szczyptę pieprzu.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/08/jajkadoomleturolowanego1-900x1600.jpg)
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wylewamy mniej więcej połowę naszej masy jajecznej.
Smażymy na niewielkim ogniu.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/08/jajkadoomleturolowanego2-900x1600.jpg)
Kiedy jajka się zetną, na omlecie kładziemy plastry sera.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/08/jajkadoomleturolowanego3-900x1600.jpg)
Następnie rolujemy go, najściślej jak się da (zostawiając kawałek krawędzi omletu, która powinna połączyć się z nową porcją masy jajecznej).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/08/jajkadoomleturolowanego4-900x1600.jpg)
Zrolowany omlet przesuwamy na bok patelni, a w puste miejsce wylewamy pozostałą masę jajeczną (powinna się połączyć z usmażonym omletem w całość).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/08/jajkadoomleturolowanego5-900x1600.jpg)
Zanim jajka całkowicie się zetną dajemy szynkę.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/08/jajkadoomleturolowanego6-900x1600.jpg)
Rolujemy całość w roladę i jeszcze przez chwilę smażymy z obu stron, do ładnego zarumienienia.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/omletjaponski6.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/omletjaponski2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/omletjaponski4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/omletjaponski3.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/omletjaponski1.jpg)
Pyszne i sycące śniadanie! Palce lizać. Ważne aby składniki do omleta były dobrej jakości wtedy wszystko wyjdzie. Mogę śmiało polecić wszystkim bardzo smaczną szynkę o swojskiej nazwie z Zalasku! Produkują ja zakłady mięsne z Podlasia o nazwie Karol. Można kupić on line i w sieciach Carefour.
https://zpm-karol.pl/product/szynka-swojska-z-zalasku-500g/