Omlet rolowany z szynką i serem

Bardzo polubiłam omlet rolowany, a dwa moje ulubione przepisy znajdziesz na blogu klikając w linki poniżej:

Tym razem zrobiłam omlet rolowany z dymką, papryką oraz szynką i serem. Różni się on od poprzednich wersji dodatkiem niewielkiej ilości bulionu warzywnego i sosu sojowego w masie jajecznej.

Omlet jest smaczny i sycący. .

Na 1 omlet/2 porcje:

  • 3 jajka
  • 1/4 szkl. delikatnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 plastry sera cheddar
  • 2 plastry szynki
  • łyżka posiekanej dymki/szczypiorku
  • pieprz

Sposób wykonania:


Do garnuszka wybijamy jajka, dodajemy bulion, sos sojowy i mąkę kokosową. Dokładnie ubijamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojoną drobno paprykę oraz szczyptę pieprzu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wylewamy mniej więcej połowę naszej masy jajecznej.

Smażymy na niewielkim ogniu.

Kiedy jajka się zetną, na omlecie kładziemy plastry sera.

Następnie rolujemy go, najściślej jak się da (zostawiając kawałek krawędzi omletu, która powinna połączyć się z nową porcją masy jajecznej).

Zrolowany omlet przesuwamy na bok patelni, a w puste miejsce wylewamy pozostałą masę jajeczną (powinna się połączyć z usmażonym omletem w całość).

Zanim jajka całkowicie się zetną dajemy szynkę.

Rolujemy całość w roladę i jeszcze przez chwilę smażymy z obu stron, do ładnego zarumienienia.