Rolowany omlet z łososiem, serem i szczypiorkiem

Lubisz omlety? Jeżeli tak, to koniecznie wypróbuj też omlet rolowany. Do środka możesz dać dowolne, ulubione dodatki. Najlepiej wybierz 2-3 różne. Ja wypróbowałam już omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem, a teraz zrobiłam z wędzonym łososiem, serem żółtym i szczypiorkiem. W obu wersjach to było pyszne śniadanie.

1 omlet, na 2 osoby

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 lekko kopiasta łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • około 60 g wędzonego na gorąco łososia
  • 1-2 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej części cebulki dymki

Jajka wybijamy do większego garnuszka. Dodajemy parmezan, mąkę pszenną oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy mniej więcej 1/3 część masy jajecznej, tylko tyle, by pokryła dno patelni cienką warstwą. Chwilę smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, po czym rozkładamy przez środek rozdrobnionego łososia. Gdy po 1-2 minutach jajka się zetną, rolujemy omlet z łososiem, pomagając sobie 2 łopatkami, i przesuwamy go na bok patelni (na prawą stronę). W puste miejsce wylewamy kolejną część masy jajecznej. Analogicznie, po chwili wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki plasterki żółtego sera. Po chwili ponownie rolujemy omlet, i wylewamy na patelnię pozostałą masę jajeczną. Wykładamy posiekany szczypiorek. na koniec rolujemy omlet i jeszcze chwilę podgrzewamy na małym ogniu.

Gotowy omlet zdejmujemy z patelni. Kroimy na pół. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Uwaga! Najtrudniejszym momentem przygotowania, jest wyczucie kiedy omlet należy rolować. Jeśli zrobimy to zbyt późno, kiedy omlet będzie mocno zcięty, pęknie podczas rolowania.