Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami

Zapraszam Was na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i warzywami.

Szybka w przygotowaniu, bezproblemowa, bardzo smaczna.

U mnie co prawda warstwa ziemniaków „straciła się” pod ilością pozostałych składników. Jeżeli rozłożycie plasterki ziemniaków w naczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;)

  • 4-6 większych ziemniaków
  • około 8-10 pieczarek
  • po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej
  • 200 g startego żółtego sera
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 100-150 g boczku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona
  • masło

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko (ok. 20 minut). Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia. Obieramy i kroimy na plasterki.

Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła doprawiając pod koniec solą oraz mieloną papryką.

Cebulę kroimy w piórka.

Boczek i kiełbasę kroimy na paseczki. Obsmażamy krótko na rozgrzanej patelni.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki.

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je szczyptą soli oraz mieloną słodką papryką. Następnie rozprowadzamy podsmażone pieczarki, boczek z kiełbasą oraz piórka cebuli i paseczki papryki wymieszane z natką pietruszki. Wierzch posypujemy tartym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut.

Uwagi: połowę warzyw przesmażyłam w kiełbasą i boczkiem.

Ziemniaki można rozłożyć podwójną warstwą – jedne na drugich.