Ziemniaki jogurtowe z piekarnika
Przepis na te ziemniaczki znalazłam na blogu u Martyny (befitbestrong). Jako, że ja chętnie testuję nowe pomysły na pieczone ziemniaki, z przyjemnością przetestowałam również i ten. Nie zawiodłam się, a co lepsze, teraz i Wam polecam.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/pieczoneziemniakijogurtowe1.jpg)
Składniki:
- około 800 g młodych, małych ziemniaków
- 90 g jogurtu naturalnego
- po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, oregano oraz granulowanego czosnku
- szczypta płatków chili lub około 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/jogurtdoziemniakow-900x1600.jpg)
Ziemniaki dokładnie szorujemy.
Jogurt mieszamy z przyprawami, a następnie z oczyszczonymi ziemniakami.
Całość przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Za pomocą patyczka do szaszłyków robimy w rękawie kilka dziurek.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/ziemniakijogurtowe-900x1600.jpg)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Następnie temperaturę podwyższamy do 200 stopni, rękaw rozcinamy (tak, by ziemniaki zostały odkryte) i pieczemy dalej, do miękkości ziemniaków (około 15-25 minut LUB nieco dłużej/krócej, wg potrzeby).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/pieczoneziemniakijogurtowe-1.jpg)
,PRAWDZIWE SMAKI NA TALERZU. NAZWA PASUJE DO WSPANIAŁYCH PRZEPISÓW. BRAWO !!!
Dziękuję serdecznie 🙂