Ziemniaki zapiekane z kiełbasa i oscypkiem
Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, kiełbasą oraz oscypkiem. To chyba najskromniejsza wersja ziemniaczanej zapiekanki na blogu 😉 Dobra, gdy chcemy przygotować sobie coś do jedzenia bez długiego stania w kuchni (szczególnie, gdy wykorzystamy już ugotowane ziemniaki).
Zapiekanka składa się z warstwy ugotowanych ziemniaków, podsmażonej z cebulą kiełbasy oraz warstwy pokrojonego na mniejsze kawałki oscypka. Całość zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym, a przed podaniem można opcjonalnie dodać kilka kleksów żurawiny.
Jeżeli interesują Cię zapiekanki ziemniaczane z kiełbasą, zobacz też przepis na:
- zapiekankę gospodarską (z ziemniakami, kiełbasą, cebulą, kolorową papryką i serem)
- Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, boczkiem i warzywami
- Zapiekankę wiejską (z ziemniakami, kiełbasą, cebulą i pieczarkami)
- Zapiekankę wiejską z młodych ziemniaków (z ziemniakami, kiełbasą, boczkiem, cebulą, marchewką i mozzarellą)
- 500-600 g ziemniaków (najlepiej ugotowanych dzień wcześniej)
- 300 g kiełbasy z piersi kurczaka
- 160-180 g oscypka (u mnie serki góralskie Przysmaki z Podhala z Lidla)
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżeczka oliwy
Sos:
- 1/2 – 2/3 szkl. śmietanki 30%
- 1 jajko
- majeranek
- sól, pieprz
Ugotowane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na dnie niewielkiego naczynia żaroodpornego. Oprószamy szczyptą soli, pieprzu oraz majeranku.
Cebulę kroimy w piórka. Obsmażamy do zeszklenia na niewielkiej mocy palnika, na 1 łyżce oliwy.
Kiełbasę kroimy na plasterki. Dodajemy do cebuli i chwilę smażymy wszystko razem. Następnie składniki przekładamy na ziemniaki w formie.
Śmietankę łączymy z jajkiem, mieszamy rózgą lub widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Zalewamy przygotowaną zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 30 minut. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki oscypki. Zapiekamy dalej, aż ser nieco się roztopi.
Przed podaniem można wyłożyć na wierzch kilka kleksów konfitury z żurawiny.
Istna uczta! ;P Ja osobiście nie lubię kiełbasy na drobiu ( lekkie uczulenie na kurczaczki) Chętnie podmieniłbym kiełbaskę na swojską z Zalasku ( to nowość od zakładów mięsnych KAROL z Podlasia). Polecam- kiełbasa jest aromatyczna i dobrze przyprawiona no i co najważniejsze robiona dawnymi metodami naszych dziadków. W kuchni robi robotę 🙂
https://zpm-karol.pl/product/kielbasa-swojska-z-zalasku/