Kalafior/brokuły z sosem serowym

Brokuły i kalafior ale tym razem nie z bułką tartą i masełkiem, nie panierowane, czy w cieście piwnym, a polane beszamelowym sosem serowym. Do tego jajo sadzone i pieczone ziemniaczki. O dziwo, pieczone ziemniaki też fajnie smakowały maczane w sosie 😉 Może nie był to jakiś wybitny obiad, no i jakby nie patrzeć, takie warzywa prosto z wody, polane roztopionym masłem smakują mi chyba najbardziej, ale uważam, że od czasu do czasu urozmaicenie posiłków jest jak najbardziej wskazane.

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki (lekko kopiasta)
  • 3/4 szkl. mleka
  • 100 g startego sera cheddar
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dodatki:

W rondelku, na małym ogniu rozgrzewamy masło, Po chwili dodajemy mąkę, podgrzewamy, często mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko. Moc palnika nieco zwiększamy. Mieszamy dalej, aż do zgęstnienia sosu. Gdy sos się zagotuje, zdejmujemy go z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz sporą ilością soli i pieprzu. Do ciepłego jeszcze sosu dodajemy tarty ser, mieszamy aż się rozpuści. W przypadku gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, można dodać do niego jeszcze trochę mleka i ponownie podgrzać na małym ogniu.


Brokuły/kalafior gotujemy na półtwardo w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, wybijamy jajka i smażymy je pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec oprószamy je solą oraz pieprzem.

Warzywa podajemy polane sosem (można go dodatkowo posypać posiekaną natką), z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami (z wody lub pieczonymi).