Sałatka makaronowa z gruszką i serem pleśniowym
Przed Wami bogatsza wersja sałatki z gruszką i serem pleśniowym, wzbogacona o dodatek kurczaka, suszonych pomidorów, makaronu oraz chrupiących orzechów. Prze-pysz-na!
Choć sałatka jest z dodatkiem makaronu, uważam, że pozostały dobór składników sprawia, że jest bardzo lekka.
Ja z całą pewnością do tego przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz, bo sałatka szalenie mi smakowała. Polecam i Wam spróbować 🙂
- około 400 g polędwiczek z kurczaka
- 200 g drobnego makaronu (u mnie drobne muszelki)
- 1 gruszka np konferencja
- 1 op. sera Lazur błękitny
- kilka suszonych pomidorów
- garść rukoli + garść świeżego szpinaku
- garść orzechów (u mnie laskowe, pestki dyni i orzechy macadamia)
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, mielony imbir, mielona cebula, granulowany czosnek, sól, pieprz)
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina wrzącej wody
- sól, pieprz
Polędwiczki z kurczaka oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy do zamarynowania. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia (nie mieszamy na początku smażenia).
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Gruszki kroimy na mniejsze kawałki.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Ser Lazur kroimy w kostkę.
Rukolę oraz szpinak myjemy. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki (u mnie kostka).
W słoiczku umieszczamy składniki na sos. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
Na dnie półmiska lub miski umieszczamy rukolę, szpinak oraz makaron, mieszamy. Dodajemy suszone pomidory, kurczaka, gruszkę, ser oraz orzechy. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.