Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa

Dwa główne składniki, kilka dodatków, majonez i mamy pyszną, prostą i niedrogą sałatkę.

Sałatka ziemniaczana z pieczarkami to pyszna opcja na kolację, jako dodatek do do obiadu, do mięs z grilla, a nawet na poczęstunek dla gości.

Do jej przygotowania wykorzystałam brązowe pieczarki, ale równie dobrze sprawdzą się białe.

  • około 700 g ziemniaków
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • masło

Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Pieczarki kroimy na ósemki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle. Pod koniec oprószamy szczyptą soli.

Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dodać trochę ziół prowansalskich).

Ziemniaki mieszamy z sosem. Dodajemy posiekaną natkę oraz usmażone pieczarki, raz jeszcze mieszamy.

Odstawiamy do schłodzenia.