Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Przepisów na makaronowe dania ze szpinakiem i innymi dodatkami zebrało się na blogu już całkiem sporo.
Możesz zobaczyć m. in. przepis na:
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowo-śmietanowym
Bardzo prosty Makaron ze szpinakiem
Przepyszny Makaron z dynią, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem w sosie serowym
Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Jak dotąd zabrakło jednak tej najprostszej wersji, czyli makaronu ze szpinakiem i kurczakiem.
Tak więc dziś oto nadrabiam zaległości i dodaję przepis na ten pyszny obiadek. Jego przygotowanie nie powinno zająć Ci dużo czasu. Zawsze pewnego rodzaju formą przyspieszenia gotowania jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa (np wieczorem dnia poprzedniego).
Na 3-4 porcje:
- 200-230 g makaronu np penne
- 1 cebula
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu + do posypania gotowego dania
- garść/dwie garście orzechów laskowych
- oliwa do smażenia
- ulubione przyprawy do kurczaka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę. Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie dodajemy świeży szpinak. Smażymy do czasu, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość („zwiędnie”). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki.
Gotowy szpinak przekładamy do wysokiego garnka. Dodajemy tarty parmezan oraz około 5 łyżek oliwy z oliwek. Miksujemy za pomocą blendera na gładkie pure. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
Oczyszczone mięso kroimy w dosyć drobną kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to niewielka ilość przyprawy do gyrosa, mielona papryka słodka i ostra oraz sól i pieprz. UWAGA: jeśli używamy dużo przyprawy do gyrosa, nie dajemy zbyt dużo soli), mieszamy. Smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy.
Makaron gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy (1-2 łyżki wody spod makaronu można zostawić w garnku). Makaron ponownie przekładamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy pesto szpinakowe oraz usmażonego kurczaka, mieszamy.
Podajemy posypanie tartym parmezanem i pokruszonymi orzechami.