Ciasteczka kokosowe – Kokosanki Inaczej
Jak ja lubię testować takie przepisy 🙂 Kilka składników, kilka chwil na przygotowanie, pieczenie i możemy cieszyć się domowymi ciasteczkami.
Te ciasteczka kokosowe to nie są takie tradycyjne kokosanki, jakie znam jeszcze z dziecięcych lat. W moim rodzinnym domu przygotowywało się je na samych białkach i był to niejako jeden ze sposobów na ich wykorzystanie. Tutaj miksujemy całe jajka z cukrem, dodajemy mąkę oraz wiórki kokosowe, schładzamy ciasto, formujemy ciasteczka i wstawiamy je do piekarnika. Jest inaczej, ale równie smacznie!
Ciasteczka kokosowe są proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi każdy, nawet niezbyt doświadczony miłośnik słodkości.
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki mleka
Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe, mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki na około 30 minut, po czym formujemy okrągłe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego (dłonie można co jakiś czas zwilżyć zimną wodą).
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-17 minut.
Przestudzone ciasteczka dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Idealne dla mnie, fanki kokosa i czekolady!